Falklandy chcú zostať pod britskou zástavou

12.03.2013 Celý región

Stanley (TASR) - Obyvatelia Falklandských ostrovov sa v dvojdňovom referende jednoznačne vyslovili za zachovanie súčasného stavu. Ostrovy pri argentínskom pobreží teda naďalej zostanú súčasťou samosprávneho zámorského územia Spojeného kráľovstva. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.
Podľa oficiálnych štatistík až 99,8 percent ostrovanov volilo za zotrvanie pod britskou zástavou, čo znamená, že z 1649 oprávnených voličov boli iba traja proti. Výsledky referenda, ktoré Argentína považuje za nezmyselný pokus o upútanie pozornosti, tak ukázali, že na týchto vyprahnutých a veterných ostrovoch stále pretrvávajú živé probritské nálady.
Referendum bolo reakciou na stupňujúce sa nároky Argentíny na toto územie. Diplomatické napätie medzi Britániou a Argentínou vypuklo v roku 1982 a vyústilo do krátkeho, avšak krvavého vojnového konfliktu. Výsledky hlasovania zrejme vyvolajú negatívny postoj argentínskej vlády.
Napätie medzi oboma štátmi sa opäť vystupňovalo po objavení veľkých, komerčne využiteľných ropných nálezísk v blízkosti ostrovov a po tom, ako argentínska prezidentka Cristina Fernándezová začala od Británie žiadať rokovania o udelení suverenity Malvínskym ostrovom, ako Falklandy nazývajú Argentínčania.
 

Vyberte región